„Amikor elkészült a megrendelt öntözőrendszer a kertünkbe, akkor a következők megfigyelésével bizonyosodhatunk meg arról, hogy jó munka lett elvégezve a kertünkbe. Természetesen ezek a megfigyelhető dolgok jellemzően olyanok, ami egy laikus számára is könnyen érthetők.
Célszerű megszámolni a különböző szórófejeket, a szelepeket, hogy az ajánlatban szereplő darabszámok vannak-e. Nézze meg a vezérlőegységet is, hogy szintén olyan típusú-e, mint ami az öntözőrendszer árajánlatában szerepel. Ha ezek rendben vannak, akkor a műszaki tartalmát tekintve már biztosak lehetünk abban, hogy azt kaptuk, amiért fizettünk.
Most érdemes azt is megfigyelni, hogy az öntözőrendszer letelepítése, azaz a munka elvégzése is rendben van-e? Ezt a következőképpen tudjuk ellenőrizni:
Nézze meg, hogy a szórófejek a föld síkjában, vagy a várható végleges földszint síkjában találhatók-e. Itt szeretném megjegyezni, hogy 1-1 cm eltérés nem számít, illetve vannak olyan helyzetek, amik lehetetlenné teszik mindezt, ilyenkor értelemszerűen ez nem hiba.
Figyelje meg azt, hogy az öntözőrendszer zónáit irányító szelepek aknája (ha a szelepek ilyen zöld fedelű műanyag aknában vannak) is a talaj szintjébe van-e. Itt szintén 1-1 cm különbség nem tekinthető hibának.
Nézze meg, hogy a bemutató öntözéskor maradnak-e száraz foltok, vagy csekély mennyiségű vízzel borított részek, a szórófejek által terített területen. Ha talál ilyet, akkor az vagy tervezési vagy beállítási probléma. Lehet orvosolni.
Figyelje meg, hogy az esőérzékelő nincs-e részleges vagy teljes takarásban, illetve, hogy nem öntözi-e az öntözőrendszer. Az esőérzékelőt érnie kell a csapadéknak, de nem a szórófejeknek.
Nézze meg, ha kültéri vezérlőt terveztek, hogy az valóban az-e.
Ha ezeket mind rendben találta az öntözőrendszernél, akkor több mint valószínű, hogy az a berendezés jól lett elkészítve és hosszútávon is megbízhatóan és kiválóan fog működni.